Bilo da imate zavidne kulinarske vještine i obožavate pripremati jela ili vam kuhanje nije jača strana, pa pripremate brzinske obroke, ovi vas recepti zasigurno neće ostaviti ravnodušnima
Powered by:
Naoko obične biljke, grahorice su zapravo idealne za spravljanje različitih umjetničkih djela u kuhinji. Odličan su izvor proteina, prehrambenih vlakana, vitamina skupine B, željeza, cinka, magnezija i kalija, a neke od njih se zbog velikog udjela proteina i minerala smatraju superhranom. Također su izvrstan izvor složenih ugljikohidrata i prehrambenih vlakana, pa nakon jedenja grahorica imamo produljen osjećaj sitosti.
Obiluju kvalitetnim bjelančevinama s esencijalnim aminokiselinama, zbog čega u prehrani mogu zamijeniti meso. Iz tog ih razloga vegetarijanci i vegani često jedu i uvrštavaju u svoju prehranu. Uz to, ne sadrže nepoželjan sastojak koji se može pronaći u mesu – zasićene masnoće, koje utječu na povećanje razine kolesterola u krvi.
Često se koriste u različitim kuhinjama diljem svijeta, a razloga je nekoliko – dostupne su tijekom cijele godine, cjenovno su prihvatljive i imaju prilično neutralan okus, pa ih je lako kombinirati uz različite namirnice. Bilo da preferirate grah, grašak, leću ili možda slanutak, možete pronaći mnoge maštovite i neobične recepte s ovim namirnicama u glavnoj ulozi.
Sve se češće koriste u jelima modernih svjetskih kuhinja, a itekako su popularne i na našim prostorima. U jelima se koriste na razne načine, poput namaza, priloga, dodatka ili kao glavno jelo.
Grašak pripremljen na pari možete dodati u različite salate, pripremiti kao pire u kombinaciji s krumpirom ili ga jednostavno ubaciti u razna jela od riže. Izvrstan je u kombinaciji s tjesteninom u umacima na bazi vrhnja, a vrlo se dobro slaže s mesom, osobito mladom janjetinom ili teletinom.
Grah je neutralnog okusa, pa se može kombinirati s mnogim namirnicama i začinima. Možete ga napraviti kao namaz, toplu ili hladnu salatu, zapeći ga na meksički način, pripremiti u obliku pljeskavica u kombinaciji s krumpirom, dodati ga u tortilje i tacose ili na pizzu… Mnogo je maštovitih kombinacija, a na vama je da izaberete koja vam najbolje odgovara.
Leća, kao i grah, ima vrlo neutralan okus, pa se može dodati u bilo koje kuhano jelo. Kombinirajte je kao prilog s tjesteninom, rižom, palentom, pripremite na salatu ili kao ukusan namaz. Odlično se slaže s rajčicom, lukom, češnjakom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirevima. Često se u jelima upotrebljava na pomalo egzotičan način.
Slanutak je idealan za pripremu različitih namaza i dipova zbog svoje kremaste strukture i orašastog okusa. Vrlo je popularan u kuhinjama diljem svijeta – u Italiji ga često stavljaju u tjestenine, Egipćani ga vole u obliku falafela – prženih kuglica od slanutka, arapska kuhinja ponudit će musaku od patlidžana i slanutka, Portugalci ga jedu u kombinaciji s ribom, a u Indiji je popularan u curry varijanti. Donosimo tri jednostavna i brza recepta za ukusna i neodoljiva jela s grahoricama:
Kad kuhinjom zaplove meksičke lađice, riječ je zapravo o maštovito posluženom jelu od punjenih tikvica. Ovaj recept idealan je u trenucima kad vam dolaze gosti, a vi nabrzinu trebate pripremiti nešto jednostavno i ukusno.
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Posluživanje: Poslužite odmah toplo posuto korijandrom.
Savjet: Tikvice neka budu srednje veličine.
Curry najčešće vežemo za indijsku kuhinju pa, osim što je poznat kao začin ili umak, u pojedinim se kuhinjama podrazumijeva kao način kuhanja, a u ovom je receptu objedinjen u curry od slanutka i špinata.
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Posluživanje: Gotovo jelo pospite korijandrom i poslužite s kiselim vrhnjem.
Savjet: Curry od slanutka umjesto sa špinatom možete pripremiti s keljom.
Salata od crnoga graha i kvinoje može biti i glavno jelo, a uz avokado, mango i jalapeno papričicu donosi dašak egzotike na vaš tanjur. Odličan je obrok u vrućim ljetnim danima kada svi težimo ”laganijim” jelima.
SASTOJCI:
ZA PRELJEV:
PRIPREMA:
Posluživanje: Poslužite kao samostalno jelo ili odličan prilog.
Savjet: Salatu možete držati u hladnjaku do posluživanja.
Ah, grah!
Pratite serijal Ah, grah! i otkrijte sva cool lica Podravkinih grahorica. Naučite kako u kuhinji iskoristiti ove svestrane i ukusne namirnice na potpuno nov način.