NEĆETE POŽALITI

Jela ili umjetnička djela? Recepti koji imaju ono nešto - isprobajte ih!

Bilo da imate zavidne kulinarske vještine i obožavate pripremati jela ili vam kuhanje nije jača strana, pa pripremate brzinske obroke, ovi vas recepti zasigurno neće ostaviti ravnodušnima

By 24ContentHaus | 19.07.2021.

Powered by:

facebook share

Naoko obične biljke, grahorice su zapravo idealne za spravljanje različitih umjetničkih djela u kuhinji. Odličan su izvor proteina, prehrambenih vlakana, vitamina skupine B, željeza, cinka, magnezija i kalija, a neke od njih se zbog velikog udjela proteina i minerala smatraju superhranom. Također su izvrstan izvor složenih ugljikohidrata i prehrambenih vlakana, pa nakon jedenja grahorica imamo produljen osjećaj sitosti.

Obiluju kvalitetnim bjelančevinama s esencijalnim aminokiselinama, zbog čega u prehrani mogu zamijeniti meso. Iz tog ih razloga vegetarijanci i vegani često jedu i uvrštavaju u svoju prehranu. Uz to, ne sadrže nepoželjan sastojak koji se može pronaći u mesu – zasićene masnoće, koje utječu na povećanje razine kolesterola u krvi.

Integralna pizza s crnim grahom

Cool lica grahorica

Često se koriste u različitim kuhinjama diljem svijeta, a razloga je nekoliko – dostupne su tijekom cijele godine, cjenovno su prihvatljive i imaju prilično neutralan okus, pa ih je lako kombinirati uz različite namirnice. Bilo da preferirate grah, grašak, leću ili možda slanutak, možete pronaći mnoge maštovite i neobične recepte s ovim namirnicama u glavnoj ulozi.

Sve se češće koriste u jelima modernih svjetskih kuhinja, a itekako su popularne i na našim prostorima. U jelima se koriste na razne načine, poput namaza, priloga, dodatka ili kao glavno jelo.

Grašak pripremljen na pari možete dodati u različite salate, pripremiti kao pire u kombinaciji s krumpirom ili ga jednostavno ubaciti u razna jela od riže. Izvrstan je u kombinaciji s tjesteninom u umacima na bazi vrhnja, a vrlo se dobro slaže s mesom, osobito mladom janjetinom ili teletinom.

Grah je neutralnog okusa, pa se može kombinirati s mnogim namirnicama i začinima. Možete ga napraviti kao namaz, toplu ili hladnu salatu, zapeći ga na meksički način, pripremiti u obliku pljeskavica u kombinaciji s krumpirom, dodati ga u tortilje i tacose ili na pizzu… Mnogo je maštovitih kombinacija, a na vama je da izaberete koja vam najbolje odgovara.

Leća, kao i grah, ima vrlo neutralan okus, pa se može dodati u bilo koje kuhano jelo. Kombinirajte je kao prilog s tjesteninom, rižom, palentom, pripremite na salatu ili kao ukusan namaz. Odlično se slaže s rajčicom, lukom, češnjakom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirevima. Često se u jelima upotrebljava na pomalo egzotičan način.

Slanutak je idealan za pripremu različitih namaza i dipova zbog svoje kremaste strukture i orašastog okusa. Vrlo je popularan u kuhinjama diljem svijeta – u Italiji ga često stavljaju u tjestenine, Egipćani ga vole u obliku falafela – prženih kuglica od slanutka, arapska kuhinja ponudit će musaku od patlidžana i slanutka, Portugalci ga jedu u kombinaciji s ribom, a u Indiji je popularan u curry varijanti. Donosimo tri jednostavna i brza recepta za ukusna i neodoljiva jela s grahoricama:

Meksičke lađice od tikvica

Kad kuhinjom zaplove meksičke lađice, riječ je zapravo o maštovito posluženom jelu od punjenih tikvica. Ovaj recept idealan je u trenucima kad vam dolaze gosti, a vi nabrzinu trebate pripremiti nešto jednostavno i ukusno.

SASTOJCI:

Photo: Podravka

PRIPREMA:

  1. Krajeve tikvica odrežite, a tikvice prerežite popola po dužini.
  2. Žlicom pažljivo izdubite meso iz tikvica da vam ostanu lađice za punjenje.
  3. Izdubljeno meso tikvica nasjeckajte.
  4. Na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani luk i popržite ga do zlatne boje. Dodajte protisnuti češnjak, meso tikvica i još kratko pržite.
  5. Ulijte passatu, dodajte mljeveni čili, sol i Tex-Mex mix. Kratko pirjajte da dobijete gustu smjesu.
  6. Na lim za pečenje stavite lađice od tikvica. U njih ravnomjerno rasporedite smjesu s grahom.
  7. Pospite naribanim sirom i pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C.

Posluživanje: Poslužite odmah toplo posuto korijandrom.

Savjet: Tikvice neka budu srednje veličine.

Curry od slanutka i špinata

Curry najčešće vežemo za indijsku kuhinju pa, osim što je poznat kao začin ili umak, u pojedinim se kuhinjama podrazumijeva kao način kuhanja, a u ovom je receptu objedinjen u curry od slanutka i špinata.

SASTOJCI:

Photo: Podravka

PRIPREMA:

  1. Luk u električnoj sjeckalici sameljite u pastu dolijevajući po potrebi malo vode.
  2. Na zagrijano ulje dodajte pastu od luka, čili, protisnuti češnjak, đumbir, curry, mljeveni crni papar, koncentrat rajčice i kokosovo mlijeko. Zagrijte da zakipi, posolite i kratko pirjajte.
  3. Umiješajte zatim ocijeđeni slanutak i narezani špinat. Pirjajte na laganoj vatri 5-10 minuta.

Posluživanje: Gotovo jelo pospite korijandrom i poslužite s kiselim vrhnjem.

Savjet: Curry od slanutka umjesto sa špinatom možete pripremiti s keljom.

Salata od crnoga graha i kvinoje

Salata od crnoga graha i kvinoje može biti i glavno jelo, a uz avokado, mango i jalapeno papričicu donosi dašak egzotike na vaš tanjur. Odličan je obrok u vrućim ljetnim danima kada svi težimo ”laganijim” jelima.

SASTOJCI:

Photo: Podravka

ZA PRELJEV:

PRIPREMA:

  1. Kvinoju prelijte s 370 ml vode i zagrijavajte dok ne zakipi. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Maknite s vatre pa vilicom rastresite kvinoju.
  2. U posudu za salatu stavite ocijeđeni i isprani grah. Zatim najprije mango pa crvenu papriku i na kraju avokado narezan na kockice.
  3. Luk sitno narežite, a jalapeno papričici uklonite sjemenke i sitno je narežite.
  4. Dodajte i korijandar te ohlađenu kvinoju.
  5. Posebno, u manjoj posudi, pomiješajte sastojke za preljev. Maslinovu ulju dodajte sok limete, med, senf, čili, protisnuti češnjak, sol i svježe mljeveni crni papar.
  6. Prelijte preko salate i promiješajte.

Posluživanje: Poslužite kao samostalno jelo ili odličan prilog.

Savjet: Salatu možete držati u hladnjaku do posluživanja.

Ah, grah!

Pratite serijal Ah, grah! i otkrijte sva cool lica Podravkinih grahorica. Naučite kako u kuhinji iskoristiti ove svestrane i ukusne namirnice na potpuno nov način.