ROBNA MARKA S MISIJOM

Upoznajte Nives Dravinec, mladu hrvatsku poduzetnicu čija odjeća priča jednu drugačiju priču

Hrvatskoj modnoj sceni nedavno se priključio zagrebački brend FIGURAI, iza kojeg stoji mlada poduzetnica i modna dizajnerica Nives Dravinec. Njezin je cilj stvarati održivu i kvalitetnu odjeću koja će mnogo godina biti prisutna u ormarima njezinih klijenata

By 24ContentHaus | 30.08.2021.

Powered by:

facebook share

Da i tijekom pandemije mogu nastati uspješne poduzetničke priče, dokazuje i Nives Dravinec. Ova je dizajnerica sa samo 23 godine pokrenula vlastiti modni brend i predstavila svoju prvu kolekciju. U modnom svijetu izdvaja je to što se orijentirala isključivo na hrvatsku proizvodnju i što svojom odjećom želi prenositi ekološki osviještenu priču. Nives nam je ispričala kako je krenula u dizajnerske vode, koji su joj planovi, zašto je ostala u Hrvatskoj i kako se prijavila na natječaj A1 Hrvatska.

Photo: Demjan Rožman

FIGURAI priča

Nives Dravinec još je od srednjoškolskog završnog rada “Poslovni plan bezglutenske pekare u Hrvatskoj” znala da želi pokrenuti vlastiti posao. Studij poslovne ekonomije u Dubrovniku pomogao joj je prikupiti sva administrativna znanja potrebna za pokretanje posla, a viši stručni studij za modu i dizajn u Zagrebu omogućio joj je razvoj praktičnih vještina za željenu profesiju.

Nives je ove godine počela svoj dizajnerski put, i to kroz brend FIGURAI. Njezina glavna poslovna misija je stvoriti odjeću kojom će napraviti promjenu – makar to bila tek malena promjena u ogromnom svijetu mode. Modna industrija uvelike utječe na naš okoliš, što zna skoro svaki kupac, i zato je Nivesina odjeća jedna potpuno druga priča.

– FIGURAI je robna marka s misijom premošćivanja jaza između kvalitete, dugovječnosti, održivosti, poštenih cijena, etičkih praksi i stvaranja proizvoda za današnje žene i muškarce. Osim što klijenti kupuju hrvatske proizvode i potiču hrvatsku proizvodnju, oni ulažu u trajan proizvod koji ne izlazi iz mode. Posjedovanje odjeće s potpisom FIGURAI znači ulaganje u budućnost održive odjeće s manje usredotočenosti na sadašnjost i više usredotočenosti na budućnost – spremno nam je ispričala mlada dizajnerica.

Hrvatska kao inspiracija

Iako zna mnoge mlade ljude koji su svoju budućnost pronašli u inozemstvu, Nives kaže kako nikad nije razmišljala o odlasku iz Hrvatske. Dapače, upravo je ljubav prema Dubrovniku, jeziku i načinu života izravno utjecala na odabir imena brenda. FIGURAI je izvedenica riječi “figuraj”, koja se može čuti u svakodnevnom govoru ljudi iz Dalmacije i južnog Jadrana. Izraz se koristi kad netko želi poručiti da lijepo izgledate ili da vam nešto lijepo stoji – “Baš ti figura ova košulja” ili “Kako figuraš u toj vesti”.

Osim zanimljive priče koja se krije iza naziva brenda, Nives je bila kreativna i u osmišljavanju imena za prvu kolekciju. Odlučila je svakom odjevnom komadu dati autohtono hrvatsko ime, pa su kupcima na raspolaganju haljine Buga, Divna, Lada i Mila, duge muške hlače Jadran i kratke Jagor te posebna “Njegova” košulja. Kako bi zaokružila priču o hrvatskome, cijeli proizvodni proces temeljila je upravo na hrvatskim poduzećima.

– Pandemija me kao mladu poduzetnicu osvijestila u tome koliko je važno okrenuti se vlastitoj proizvodnji. Ne možemo ovisiti samo o drugim zemljama i uvozu, moramo moći stvarati sami, a razdoblje prije rata te naši djedovi i bake živi su dokazi da je to u Hrvatskoj itekako moguće – objašnjava Nives.

Photo: Demjan Rožman

Odjeća koju kćeri nasljeđuju od majki

Jednostavnost, nosivost i kvaliteta Nivesino su sveto trojstvo u dizajniranju odjeće. Želja joj je da njezine kolekcije predstave bezvremenske odjevne komade koje će klijenti godinama imati u svojim ormarima i koje će možda proslijediti sljedećim generacijama – primjerice majke kćerima. U prvoj kolekciji koristila je isključivo lan.

Lan je odabran iz vrlo jednostavnog razloga, najdugovječnije je vlakno, a meni je samo to bitno. Da proizvod traje. Kvaliteta u izradi, materijalu i dizajnu stavke su na kojima ne radim kompromis. Lan je iznimno zahvalan materijal, može se nositi tijekom sva četiri godišnja doba, izdržljiv je, hipoalergen, svestran i udoban – tvrdi Nives.

Uz posebno promišljanje o materijalu, Nives veliku pažnju posvećuje detaljima. Njezina prva kolekcija u potpunosti je izrađena s francuskim šavovima, koji se inače koriste u visokoj modi. Iako je za njih potrebno više materijala i vremena, Nives tvrdi da oni osiguravaju kvalitetu i trajnost proizvoda. U svojem poslovanju ova mlada zagrebačka dizajnerica pazi i na ekološki aspekt proizvodnje.

Ograničenim brojem odjevnih predmeta po kolekciji odlučila sam da proizvodimo samo onu količinu za koju je zajamčeno da će biti prodana. Nakon što rasprodamo početne zalihe, svi komadi izrađuju se po narudžbi. FIGURAI je posvećen održivoj i svjesnoj proizvodnji, pa ne želimo stvarati više nego što je potrebno – uz osmijeh zaključuje.

Photo: Demjan Rožman

Poslovna odjeća priča priču o brendu

Osim uspješno promovirane prve kolekcije i kupaca koji su joj odlučili dati povjerenje, ulazak u uži krug A1 Hrvatska nagradnog natječaja “Ti kreiraš za Nives je još jedna velika poslovna prekretnica. Riječ je o natječaju za dizajn nove poslovne odjeće za zaposlenike tvrtke A1 Hrvatska. Od 47 pristiglih rješenja, koja potpisuju 32 dizajnera ili dizajnerska tima u Hrvatskoj, Nives Dravinec odabrali su kao jednu od tri finalista.

– Za natječaj sam saznala od mamine sestrične Marijice, koja mi je poslala link i poruku: ‘Daj se prijavi, možeš ti ovo’. Kad sam pročitala natječaj, sjela sam u auto i otišla do prve A1 Hrvatska poslovnice, u City Centeru One. Ondje sam zamolila njihovog prodajnog predstavnika da mi malo opiše njihov radni dan i objasni dinamiku posla – da li pretežno stoje ili sjede, što bi volio imati na svojoj poslovnoj odjeći i slično. Tako sam dobila uvid u to za koga kreiram, za koje radno mjesto i za kakav posao. Stigla sam doma, počela skicirati, razradila tehničke crteže i poslala prijavu. Za nekoliko dana dobila sam poziv i nevjerojatnu priliku – prepričava mlada dizajnerica.

Nives je poslala dizajn koji ju je izdvojio od mnogih drugih prijava. Naime, u razgovoru sa zaposlenicima otkrila je kako često koriste kemijske olovke, kojima ponekad znaju i uprljati svoje bijele košulje. Dosjetila se rješenja koje je odlučila ukomponirati u svoju viziju poslovne odjeće – umetnuti džepić za kemijsku olovku na ruci kako bi im uvijek bila blizu. Uz ovu praktičnu stranu, Nives smatra da odjeća mora ispričati i neku priču o brendu. Za A1 Hrvatska to je priča o pristupačnosti, profesionalnosti i izvrsnosti.

A1 HRVATSKA NAGRADNI NATJEČAJ

Kao društveno odgovorna kompanija, A1 Hrvatska natječajem “Ti kreiraš” želi dati poticaj poslovanju malih i srednjih poduzeća podržavajući hrvatski dizajn i tekstilnu industriju te omogućiti im da pokažu kakva se kreativna snaga krije u njihovim ateljeima. U sklopu svog programa održivosti Čini pravu stvar, A1 Hrvatska ovim natječajem promiče i ekološki i društveno prihvatljivije, učinkovitije i održivije načine rada i života pomaganjem zajednici, ali i pokazivanjem brige prema zaposlenicima.